
 

Fire Prevention Bureau 
165 Durley Avenue, Camarillo, CA 93010-8586 

Office: (805) 389-9738  Fax: (805) 388-4356 

 

January 1, 2023 Portable Fire Extinguishers in Group R-2 Occupancies 23-801-1 

 

ADMINISTRATIVE RULING 23-801 

PORTABLE FIRE EXTINGUISHERS IN GROUP R-2 OCCUPANCIES  
 

 
 

Subject: 

 

2022 Ventura County Fire Code, Section 906. 

Application of portable fire extinguisher requirements in Group R-2 Occupancies. 

 

Code Requirements: 

 

Ventura County Fire Code (VCFC) Section 906.1 requires portable fire extinguishers to be installed in 

all Group R-2 Occupancies. The minimum fire extinguisher size shall be a 2-A:10-B:C spaced every 

75-feet of travel distance. One extinguisher shall be provided for every 11,250 square-feet of building. 

 

Section 906.1 Exception 1 allows for the elimination of the portable fire extinguisher requirement in 

the common areas of the building, with some exceptions, when a single 1-A:10-B:C portable fire 

extinguisher is installed in each dwelling unit. 

 

Discussion: 

 

Portable fire extinguishers placed inside individual units have been proven to be the most effective 

means of defense against fires of limited size. They provide the building occupants a means to 

suppress a fire in its incipient stage. Having a fire extinguisher readily available, may greatly increase 

the protection of the occupants in Group R-2 occupancies given evacuation in these occupancies can 

be slowed by the density of the occupant load, the capability of the occupants to evacuate, or the 

overall fuel loading in the building. Based on statistical information available, VCFD will recommend 

utilizing the exception 1, in VCFC 906.1 as the preferred method of for compliance with fire 

extinguisher placement in R-2 occupancies. 

 

The intent of the exception allowing the portable fire extinguisher to be installed in the individual 

dwelling units is to make the extinguisher more readily accessible to the occupants, easier to handle, 

and less likely to be vandalized or stolen.  
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Requirements: 

 

A portable fire extinguisher having a minimum rating of 1-A:10-B:C shall be installed in each dwelling 

unit of a R-2 occupancy. 

 

Exception: Portable fire extinguishers having a minimum rating of 2-A:10-B:C may be installed on the 

exterior of the building and/or within interior common exits when approved by the fire code official. 

Fire extinguishers installed on the exterior of the building shall meet all requirements for spacing, 

mounting and maintenance. 

 

Property managers shall be responsible to verify a fire extinguisher is provided in each dwelling unit. 

The Fire District will provide a “Notice of Required Action” or similar educational document to inform 

property owners of their responsibility. The Fire District does not have inspection/enforcement 

authority within dwelling units and will not conduct any follow-up enforcement. 

 

 

 

 

 


